Popniitin käyttö luovasti

  • 14 Feb, 2022

Popniitin käyttö on toisinaan hyvin luovaa.

Niittaus on hyvin vanha tapa ja tällä menetelmällä on aina liitetty yhteen kaksi tai useampia kappaleita. Niitillä saadaan lävistettyä kappaleet siten, että ne eivät pääse irtoamaan toisistaan. Niittien käyttö oli suosittua silloin, kun ei vielä osia hitsattu keskenään. Esimerkiksi laivat niitattiin aikanaan yhteen ja se oli huomattavasti joustavampi tapa kuin hitsaaminen. Veto- eli popniitin käyttö on tarkoitettu lähinnä suhteellisen ohuiden esineiden liittämiseen yhteen. Niiden ei edes tarvitse olla samaa materiaalia.

Miten popniitin käyttö tapahtuu

Popniitti on varsin kätevä silloin, jos sinun tarvitsee liittää toisiinsa esimerkiksi muovia ja terästä. Siihen vetoniitti sopii erinomaisen hyvin. Niittejäkin on eri materiaaleista, yleisimmin teräksestä tai alumiinista. Saumasta tulee yleensä vesitiivis, mutta tiiviys ei perustu pelkästään siihen tiiviyteen, mikä niitissä on. Niittaaminen tapahtuu asennustyökalulla, jota kutsutaan niittipihdeiksi. Niitäkin on useita eri malleja ja niiden tarkoituksena on saada aikaan riittävä voima niitin vetoon ja toisaalta myös katkaisuun.

Niitatessa on kannattaa käyttää samaa metallia niiteissä ja yhteenliitettävissä kappaleissa. Ensin porataan niittiä varten saman kokoinen reikä, mikä on sen paksumpi pää. Popniittikone eli pihdit tarvitsevat oikean kokoisen suuttimen ja pop-niitti asetetaan pihteihin niitin varsi edellä. Niitti työnnetään sen jälkeen reikään ja puristetaan pihtejä niin kauan, että varsi katkeaa. Jos se ei kerralla katkea, on yritettävä uudelleen. Lopuksi katkennut varsi poistetaan pihdeistä. Työn ohessa voi kuunnella musiikkia, koska langaton kaiutin on helppo ottaa mukaan.

Vetoniitti on käytännöllinen

Pop- eli vetoniitti on käytännöllinen, koska rakenteet voidaan liittää yhteen siten, että rakenteen toiselle puolelle ei tarvitse päästä. Jos tulee tarve irrottaa niitti, se saadaan irti hyvinkin siististi poraamalla kantaan samankokoinen reikä, jolla niitti alun perin kiinnitettiin. Niitit ovat olleet kautta aikojen hyvä vaihtoehto jopa kantavien seinien rakentamisessa. Esimerkiksi alumiinisten rakenteiden hitsaus on haasteellista, joten siinä vetoniittien käyttö on huomattavasti kätevämpää.