Musiikkilaitteiden huolto pidentää niiden käyttöikää

  • 07 Nov, 2021

Säilytä laitteesi oikein.

Musiikkilaitteet saattavat usein olla arvokas sijoitus, joten laitteiden toivoisi pysyvän käyttöominaisuuksiltaan samoina pitkään. Laitteiden omistajalla on suuri vaikutus siihen, minkälainen käyttöikä niillä on sekä siihen minkälaisia hankintoja tulevaisuudessa voi olla edessä. Instrumenteista vahvistimiin ja jopa piuhoihin saakka pätevät samat yleispätevät huolto-ohjeet, joilla voi lykätä uusien osien tai laitteiden hankkimista sekä kalliita merkkihuoltoja. Musiikkilaitteiden huolto onkin lähes sama kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Säilytys ja musiikkilaitteiden huolto

Tärkein laitteiden käyttöikää pidentävä seikka on niiden oikeanlainen säilytys. Jos mahdollista, ne tulisi säilyttää niiden alkuperäisissä koteloissa, jotta vältytään kolhujen tai tärinän aiheuttamilta vahingoilta. Tämä pätee myös piuhojen ja liittimien säilytykseen, pitämällä niitä oikeanlaisissa säilytyskoteloissa vältetään mahdolliset murtumat tai muut vauriot, jotka voivat vaikuttaa musiikkilaitteiden tuottamaan äänenlaatuun.

Toinen tärkeä laitteiden elinikää pidentävä keino on niiden oikeaoppinen puhdistus ja huolto. Tärkeä työkalu esimerkiksi vahvistimien tai kaiuttimien puhdistukseen on paineilmapuhallin. Oma jbl bluetooth-kaiutin kaikkine pienine reikineen ja koloineen puhdistuu näppärästi pienen paineilmapuhaltimen ansiosta. Sama toimii vahvistimiin sekä mikseripöytiin, ja oikeastaan kaikenlaisiin laitteisiin, joille vesi on enemmän vihollinen kuin ystävä.

Pienillä muutoksilla säästää pitkän pennin

Oikeanlaisen säilytyksen ja putsauksen lisäksi musiikkilaitteet tulisi suojata ilman vaihteluilta. Liian suuri ilmankosteus sekä liian korkeat tai matalat lämpötilat voivat heikentää laitteiden materiaaleja ja hapertaa johtojen päällisiä. Laitteiden säilytyksen kannalta pahin vihollinen on kuitenkin suora auringonvalo. Auringon lämpö sekä säteily tekevät tuhojaan nopeasti materiaalista ja laitteesta riippumatta. On siis tärkeää suojata instrumenttien lisäksi myös muut musiikkilaitteet, jotta niiden käyttö voi jatkua saumattomasti myös tulevaisuudessa ilman ylimääräisiä kustannuksia.