Kitaravahvistimen huolto

  • 27 Feb, 2022

Jokainen kitaraharrastaja tietää, että kitaravahvistimen huolto tulee eteen ennemmin tai myöhemmin. Monesti huolto kannattaa tehdä ennakoivasta, näin vältytään vahvistimen rikkoutumiselta ja saadaan soundi pysymään laadukkaana pidempään. Kitaravahvistimessa voi olla erilaisia vikoja, mutta yleensä viat liittyvät vahvistimessa oleviin putkiin, jotka ovat eniten kuluvaa tavaraa. Putkivahvistimien kohdalla säännöllinen huolto onkin tärkeää ja sen avulla voidaan pidentää vahvistimen ikää.

Kitaravahvistimen huolto kannattaa

Kitaravahvistimen huolto kannattaa tehdä huolella

Kitaravahvistimen korjaus tarkoittaa useimmiten putkien vaihtoa. Mikäli samoja putkia käytetään liian pitkään, niin ne voivat vioittua ja putkilla on vaikutus koko muun vahvistimen toimintaan. Vioittuneet putket voivat rikkoa vahvistimen sulakkeen tai jonkin muun vahvistimen osan, jota ei enää voi korjata. Putkien vaihto onnistuu huoltoliikkeissä muutamalla kympillä, mutta itse vahvistimen uusiminen voi olla satojen tai tuhansien eurojen keikka. Seuraavassa käymme läpi merkkejä, jotka viittaavat putkien kulumiseen.

Vahvistimen putket kannattaa vaihtaa, jos huomaat että sulake palaa, vahvistin pitää erikoista ääntä kuten hurina, suhina tai pauke, vahvistimen tehot ovat laskeneet tai vahvistimen tuottama äänenlaatu on muuttunut yllättäen huonommaksi. Mikäli kyseessä on vanhempi vahvistin, joka on ollut jo pidempään käytössä, niin nämä oireet viittaavat todennäköisesti vahvistimen putkien kulumiseen. Uusissa vahvistimissa kyseiset ongelmat saattavat kertoa myös muusta viasta.

Kitaravahvistimen korjaus parantaa soundia

Kitaravahvistimen huolto on tietysti aina harmillinen operaatio. Siihen menee rahaa, aikaa ja vaivaa. Se kannattaa kuitenkin tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Lähes aina kitaravahvistimen huollon jälkeen myös soundi eli äänenlaatu muuttuu paremmaksi. Äänenlaadun paraneminen kuuluu selvästi. Mikäli olet ammattimuusikko, niin vahvistimen putkien säännöllinen vaihto on välttämättömyys, koska hyvä soundi on kirjaimellisesti elinehto. Myös harrastelijalle soundilla on usein suuri merkitys. Miksi soittaisi edes huonolla soundilla?

Kitaravahvistimen huolto kannattaa tehdä aina esimerkiksi ennen pitkää kiertuetta. On tärkeää, että laitteet kestävät useamman keikan ajan. Tien päällä huollon saaminen on huomattavasti vaikeampaa ja hitaampaa. Pahimmassa tapauksessa laitteiden rikkoutumisen takia jokin esiintyminen peruuntuu. Muista siis huoltaa vahvistin ajoissa.

Säännöllisesti huollettu kitara vahvistin säilyttää arvonsa

Yksi tärkeä asia liittyen kitaravahvistimien huoltoihin on se, että laadukas ja hyvin huollettu vahvistin säilyttää pidempään arvonsa. Laitteiden huoltaminen on siis sijoittamista, aivan kuin sijoittaminen Shiba Inu kryptovaluuttaan, taiteeseen tai vanhoihin autoihin. Laadukkaimmat vanhat kitaravahvistimet ovat itse asiassa, jopa nostaneet arvoaan vintage-harrastajien keskuudessa. Mikäli sinulla on vanha klassikkovahvistin, sen pitäminen täydellisessä kunnossa on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Hyvin huollettu kitaravahvistin tuo myös kitarasi soundin parhaiten esille. Kitaroissa todellakin on eroja. Parhaimmat kitarat maksavat useita tuhansia euroja. Ne ovat kuitenkin työvälineitä ammattimuusikoille ja investointeja, jotka säilyttävät myös arvoaan. Maailman kallein kitara on tällä hetkellä Kurt Cobainille kuulunut akustinen kitara, joka huutokaupattiin 5,3 miljoonalla eurolla.

Miksi kitaravahvistimen huolto on perusteltua

Kitaravahvistimen huollolla on kokonaisvaltainen vaikutus kitarasi äänenlaatuun. Tämän huomaa niin yleisö keikalla, tuottaja studiolla ja langattomat kuulokkeet korvilla lenkkeilevä fanisi. Kitaravahvistimen huolto on investoiminen musiikkiisi. Se kertoo myös siitä, että ammatti tai harrastus on sinulle tärkeä. Perushuolto tapahtuu tuntityönä ja ei vie kauaa aikaa. Sesonkiaikoina, kuten keväisin ennen kesän keikkoja kannattaa kuitenkin varautua ruuhkaan.

Huoltoruuhkan ja päivien tai jopa viikkojen odotusajan pystyy välttämään olemalla ajoissa liikenteessä, ennen tärkeää kiertuetta tai keikkaa. Kesä on muusikoiden sesonkiaikaa, jolloin keikkoja on todella paljon. Samoin on myös aika ennen kansallisia juhlia kuten joulua.

Kitaravahvistimen huolto parantaa soittamisen soundia, lisää vahvistimen elinikää ja ylläpitää vahvistimen arvoa. Erityisesti vanhat vintage-vahvistimet ovat tänä päivänä kovissa hinnoissa. Ihmiset arvostavat vanhaa ja aitoa putkisoundia. Huolto on pieni ja edullinen vaiva siitä saataviin hyötyihin nähden. Putkien vaihdon yhteydessä samalla voidaan tarkistaa, että muut osat vahvistimessa ovat myös kunnossa ja tarvittaessa uusia muitakin osia.